Muhammed Sanneh (19) on pärit Gambiast, täpsemalt Serekundast, mis on riigi suurim linn. Paidega liitus noor mängumees selle hooaja eel ning kiirelt on temast saanud üks parimaid vasak äärekaitsjaid.

Millised on jalgpalli mängimise tingimused Sinu kodulinnas?
Jalgpalli mängimise tingimused minu kodukandis ei ole just kõige paremad, arvestades seda, et Gambia kuulub kolmandate riikide hulka, on meie taristud üsna kehvas seisus. Lastena mängisime jalgpalli mudas ja liivas, seda ka vihmasel ajal. Meid ei ole õnnistatud nii heade väljakutega kui siin Eestis, aga usun, et tingimused, millega pidin kodus harjuma, õpetavad olema parem mängija nii kunst,- kui muruväljakul.

Kuidas algas Sinu jalgpallurikarjäär?
Alustasin jalgpalli mängimist väga noorena. Elasin kooli lähedal ja igal hommikul enne tundide algust harjutasin sõpradega tund aega kooli väljakul, seejärel käisin kodus duši all ja läksin kooli. Ka vahetundidel mängisin koos sõpradega tihti palli, seega jah, alates sellest ajast olen jalgpalliga tõsisemalt tegelenud.

Milline on Sinu esimene mälestus seoses jalgpalliga?
Üles kasvades nägin tihti oma vendi sõpradega mängimas jalgpalli. Mäletan, et istusin ja vaatasin neid mängimas. Mõnikord läksin nendega väljakule kaasa ja valvasin nende jalanõusid mängude ajal. Sellest ajast hakkas mulle jalgpall järjest rohkem meeldima.

Sinu vend Bubacarr Sanneh mängib täna Belgias, kui palju te omavahel konkureerite?
Mulle tundub, et oleme väga konkureerivad, aga tema mängib hetkel kõrgemal tasemel kui mina ja muidugi tahan saavutada seda, kus tema on ja enamgi veel. Meie võistluslikkus on siiski väga toetaval viisil. Ta püüab alati vaadata minu mänge ja peale seda annab ta mulle tagasisidet, mida peaks ja mida ei tohiks teha ning mida võiksin parandada, et  olla parem mängija. Ma väga hindan tema nõu ja toetamist ja proovin töötada tema sõnade järgi.

Kui palju on ta Sind mängijana mõjutanud?
Väga palju! Ta ei ole ainus, kes meie peres jalgpalli mängib, aga ta on ainus, kes on teinud palju tööd, et jõuda sinna kus ta praegu on. Mäletan, et oli üks mäng, kus Real de Banjul võitles liiga esikoha eest. Tol ajal mängisin Serekunda United meeskonnas ja peatasin ühe nende väravalöömise võimaluse, tänu millele nad oleksid liiga võitnud. Peale seda mängu ei olnud vend sugugi rõõmus, aga pidin tegema seda, mis oli minu meeskonna jaoks parim. Peale seda hooaega 2015/16, tuli Real de Banjuli esindaja mu venna juurde öeldes, et tahavad mind oma tiimi. Alates sellest ajast on vend mulle alati nõu andnud. Isegi kui ma tulin siia Eestisse ja Paidesse, rääkis ta mulle, mida tähendab  olla professionaalne jalgpallur ja milline see elu on ning sellest, kuidas me pean tegema palju tööd. Niiet jah, ta on olnud väga suur mõjutaja.

Lahkusid 12-kordse meistri Real de Banjuli ridadest, et mängida siin. Kas see oli raske otsus?
See ei olnud üldse raske otsus! Kodus jalgpalli mängides unistame kõik, et jääksime silma skautidele, agentidele või klubidele väljaspoolt, et saaksime alustada enda professionaalset jalgpallikarjääri.  Me kõik tahame saada profiks, et aidata oma perekondi ja üles ehitada oma tulevikku. Ma tänan oma agenti, kes veenis Real de Banjuli minust loobuma ajal, mil nad võitlesid liigakoha eest. Ma tänan Paidet, et nad nõustusid mind siia tooma ja andsid mulle võimaluse alustada oma professionaalse karjääriga.

Mida arvas Sinu perekond sellest otsusest?
Minu perekond oli sellele ideele väga avatud. Raske oli see neile siis, kui mu vend läks 2014. aastal Taani, aga üsna pea harjusime sellega ära ja kui mul oli aeg minna, siis see ei olnud enam nii raske.

Kui palju erineb Eesti jalgpall Gambia omast?
Siinne jalgpall erineb väga Gambia omast! Asjad mida siin võetakse iseenesest mõistetavana, on seal vaid unistus.  Siin on mul võimalus mängida headadel jalgpalliväljakutel kiiret mängu. Lisaks siinseid liigamänge kantakse üle ja neid saab hiljem vaadata, mitte nagu meil kodus, kus puuduvad sellised võimalused. Ainus võimalus hiljem mängu või oma väravat järgi vaadata, on siis kui kas sinu agent või meeskond filmib kohtumist. Olen väga tänulik selle võimaluse üle, mis mul siin on.

Kuidas oled meeskonda ja Eestissse sisse elanud?
Sisseelamine uude keskkonda pole kunagi kerge, eriti veel kui kohtud inimestega, kes on erinevast rassist, kultuurist ja traditsioonidest. Ma tänan Jumalat, et minu sisseelamist siia ja meeskonda on lihtsustanud minu väga hea sõber Alassana Jatta, kellega saame rääkida omas keeles.  Mõnikord räägime omavahel ka mänguajal, et vastasmängijaid segadusse ajada, sest nemad ei mõista meie keelt ja seeläbi saame oma meeskonnale väikse eelise väljakul. Teised mängijad, treenerid ja juhtkond on minu vastu väga kenad olnud ja olen selle eest väga tänulik- sellised asjad teevad  olukorra kergemaks ja mul ei ole olnud probleeme. Yann Michael Yao on olnud ka väga abivalmis.

Mis Sind siin kõige enam üllatas?
Kõige enam üllatas mind ilm! Tegelikult midagi sellist ootasin, sest olin Taanis enne seda kui läksin katsetele FC Midtjyllandisse ja sealne ilm oli OK. Aga siin on ilm kohati kummaline. Alguses oli raske, aga nüüd pean ütlema, et olen sellega harjunud.  Inimesed siin on väga sõbralikud, vastandina mõne teise Euroopa riigiga, aga ma olen selle võimaluse üle väga tänulik, mis mulle siin antakse.

Millised on Sinu unistused seoses tulevikuga?
Unistan Paidega liigavõidust,  kvalifitseeruda kas Meistrite liigasse või Euroopa liigasse. Samuti unistan mängida ühes maailma top 5 liigas.

Su pallivaldamine väljakul on väga hea, kuidas Sa said nii heaks?
Läbi raske töö ja pühendumuse. Soovin tänada treener Zahhovaikot ja tema tiimi, kes minusse usuvad ja kes süstivad mulle palju enesekindlust sellesse, mida teen.

Mis Sulle veel väljakul eelise annab?
Minu kiirus ja oskus lugeda teisi mängijaid.

Öeldakse, et oled hetkel liiga parim vasakkaitsja, mida sellest arvad?
On tore, kui inimesed ütlevad nii, aga see ei ole midagi sellist, mille üle pikalt mõtlen. Mul on siiski veel pikk tee minna, see on minu esimene hooaeg Euroopas professionaalina. Jätkuvalt õpin treeneritelt ja meeskonnakaaslastelt. Parim asi, mis tekitab minus uhkust on see, kui meeskonnal läheb hästi ja kui saavutame positiivseid tulemusi.

Kaitsjana, mis on need esimesed asjad, mida väljakul vile kõlades vaatad?
Kaitsjana vaatan vastaste rünnaku ülesehitust ja proovin aru saada, kuidas see ühildub meie omaga, et peatada nende mänguplaan enne, kui nad sellest arugi saavad.

Mis on Su moto?
Ole töökas ja jätka unistamist!  Usu ja proovi saavutada oma eesmärke!

Kolm soovitust noortele mängijatele?
Ole kannatlik, alati tee palju tööd ja usu enda omadustesse.

Mida tähendab #6 särgil?
See number ei tähenda tegelikult midagi erilist mulle, see on lihtsalt midagi, mis annab mulle juurde  lisajulgust ja energiat olla töökam. See on tegelikult samm edasi #3, mida tavaliselt kodus Gambias kannan.
Aitäh Muhammed ja edukat hooaega!

 

MUHAMMED SANNEH  #6  äärekaitsja

Sünniaeg: 19.02.2000
Varasemad klubid: Serrekunda United (Gambia), Nguma Academy (Gambia), Real de Banjul (Gambia)
Premium liiga debüüt: 08.03.2019
Mänge Premium liigas: 10
Gambia U20 2016-2018.
Väravaid: 2
Mänge: 18

 

*Intervjuu ilmus 18. mai mängukavas